Parkinson in de gaten houden

Parkinson monitor

De Parkinson monitor is ontwikkeld om (problemen bij) het dagelijks functioneren in kaart te brengen. U kunt binnen 9 categorieën aangeven waar u last van heeft.

Het gaat om klachten van of vragen over:

  - beweging

  - pijn

  - slaapstoornissen

  - blaas en seksuele functioneren

  - denkfuncties

  - stemming

  - andere niet-motorische verschijnselen

  - medicatiegebruik

Het doel van de monitor is om een algemeen beeld te schetsen van welke klachten u het meest last van heeft en waar het accent van de behandeling moet liggen. De monitor is niet bedoeld om (de ernst van) alle klachten in kaart te brengen. De Parkinsonverpleegkundige of neuroloog kan u een Parkinson monitor geven tijdens een bezoek op de polikliniek. Deze kunt u invullen en bespreken bij het volgende bezoek. Er staat een top-3 genoemd op de monitor. Hier kunt u aangeven welke 3 klachten u het meest hinderlijk vindt. De neuroloog en/of Parkinson verpleegkundige zullen zich als eerste op deze klachten richten.

 

U kunt het Parkinson Monitor formulier hier openen en daarna uitprinten. 

PKG

De ziekte van Parkinson heeft een variabel beloop. De symptomen kunnen gedurende de dag variëren, maar kunnen ook tussen de dagen wisselen. Tijdens een consult met de neuroloog of Parkinson verpleegkundige is het soms lastig om te vertellen hoe u zich voelt en hoe de bewegingen zijn in relatie met de inname van de medicijnen. Om hier een beter beeld van te krijgen kan de neuroloog of verpleegkundige u een Parkinson’s Kinetigraph (PKG) geven. Het is een polshorloge wat u gedurende 7 dagen draagt. Er zit een bewegings-registratie systeem in die uw bewegingen gedurende de dag monitort. Na een week stuurt u het horloge per post retour en kan de verpleegkundige dit uitlezen. Het geeft informatie over de inname momenten van de medicijnen en uw manier van bewegen. 

Het PKG "horloge"

Het horloge geeft een signaal om uw Parkinson medicatie in te nemen. De informatie van het PKG wordt in een grafiek vastgelegd. Samen met de neuroloog of verpleegkundige kan worden besproken hoe uw bewegingspatroon eruit ziet en of aanpassing van medicatie wenselijk is.

Resultaat van een registratie met het PKG